Grunderna i ridning
Läste en rätt spännande del i tidningen hästfocus ikväll, som jag tänkte dela med mig utav. Något som man kanske glömmer bort, som är värt att påminnas om och titta tillbaka på ibland när något kanske inte funkar eller det känns mindre bra någon dag i din/er ridning..
..För just idag kom den första dagen för mig och Trollnin då det faktiskt kändes helt skit. Ja nu kan jag ha överdrivit men det kändes mindre bra och jag började fundera på vad jag höll på med..? Som tur var fick jag hjälp och stöd av Maja så det kändes efter en liten stund lite bättre. Då problemet egentligen "bara" satt i att jag var spänd och Trollet nyss fått massage och Jossan (massören) släppte på en låsning som gjort att han inte kunna jobba lika lätt i vänster varv. Och nu när spänningen är borta så började han på halsen och följde med i mitt ledande tygeltag, men tappade ytter totalt.. Ja och det kan ha berott på mig att jag hade en dålig dag, skyller absolut inte på hästen! Men sen ibland är det faktiskt så att det kan bero på gamla grejjer eller muskler som inte finns. Vilket det kändes som idag. Nog om prat kring dagens aktiviteter och till den mer spännande läsningen istället!
Några av grunderna i ridning:
Förhållande:
Älska din häst för just den individ den är. Lär dig jobba med sina egna "rovdjursbeteenden" (prestige, frustration, ilska etc.) Inse att hästen är ett flyktdjur i första hand och att dessa instinkter sitter djupt. Du måste förstår det och kunna hantera det.
Kommunikation:
För att utveckla en bra kommunikation måste du kunna tala till hästen så att den förstår vad du säger. Du måste mena vad du säger men vara snabb att förlåta misstag. Tydlighet, repekt och vänlighet är ledord.
Ledarskap:
Du måste vara säker i ditt ledarskap. Ser inte hästen dig som ledare kommer den inte att göra sitt bästa för att göra dig till lags. Ledarskap är byggt på ömsesidig respekt samt förståelse för vårt eget kroppsspårk. Hästen måste kunna lita på att vi är rättvisa och inte dömande.
Lätthet:
Hästen är mentalt redo -den är vilig att göra saker för dig. Gör hästen fel vet den att den inte blir bestraffad när den försöker. Den får hela tiden en ny chans att göra rätt. Hästen ska heller aldrig gå emot tryck. Den får aldrig lära sig att " hänga" i bettet eller gå emot dina hjälper.
Avspändhet:
Även när du gör svårare saker måste hästen vara mentalt, emotionellt och fysiskt avspänd. Då det börjar växa fram spänningar måste du åtgärda det i första hand. Att vara avspänd innebär inte att vara slapp eller likgiltig. Spända muskler resulterar ofta i skador.
Fokus:
Handlar om att kunna vara här och nu. Ge din häst 100% av din uppmärksamhet för att du ska kunna be om detsamma från hästen. Fokus är ett väldigt starkt redskap när man har lärt sig det.
Motivation:
Motivation handlar om att du förstår hur du får hästen att vilja göra saker. Att få den nyfiken och med på noterna. Du vill väl hellre ha en glad och motiverad häst än en robot som gör allt du säger för att den vet att den måste?
Självförtroende:
En häst med självförtroende vågar och vill mer. Vissa hästar behöver mycket träning på detta och det glöms ofta bort att hästar behöver träna sitt självförtroende.
text: Ewa Angantyr (hästfocus 2011)